Partnerstvo s RIKAPre partnerov
RIKA pece virtuálne u vás domaVyskúšajte

Staré kachle a pece dusia krajinu.

Nachádzate sa tu

"RIKA FILOZOFIA"

Väčšina krajín EÚ, vrátane Slovenska má dlhodobé problémy s kvalitou ovzdušia, najmä čo sa týka limitných hodnôt pre drobný prach – takzvané jemné prachové častice.

Hlavnou príčinou súčasného znečistenia ovzdušia sú najmä emisie z vykurovania domácností.

 

Dôvody sú:                                                                                                                                                               

Nízke povedomie - nevhodné praktiky vo vykurovaní domácností (spaľovanie odpadov a nekvalitného paliva),

Chýba pozitívny príklad na zmenu správania sa obyvateľstva a tak vzniká slabá informačná situácia (tzv. energetická chudoba).

Potreba lepšej koordinácie medzi jednotlivými zodpovednými subjektmi (ministerstvá, samospráva, znečisťovatelia...)

 

A však aj napriek tomu podľa najnovších trendov trhu majiteľa nových alebo aj starších domov stále viac uvažujú nad kúpou peletových pecí, kachieľ a dávajú im prednosť pred kúpou krbov so štandardným alebo podpriemerným spaľovaním.

Štandardné krby alebo kachle sú na Slovensku všeobecne obľúbené ako doplnkové kúrenie. Problémy však majú v súvislosti s plnením noriem a je tu reálna hrozba že v postavenom krbe nebudú môcť užívatelia kúriť kvôli emisným hodnotám.

Ďalší problém je že krbové vložky alebo kachle majú v drvivej väčšine len manuálnu reguláciu výrobcovia nevedia garantovať hodnoty emisií a elektronická regulácia je drahá a pri lačnejších typoch krbov drahšia ako samotný krb.

V druhom rade ak by chceli krby splniť emisie musia spaľovať suché drevo a to musí schnúť min. 3 roky, dnes ľudia žijúci v satelitoch miest nemajú kde a ani už nechcú drevo skladovať v takom množstve aby bolo suché. Drevo ktoré je využívane len ako palivo je podstate “ drahé palivo“ a ceny budú naďalej stúpať.

Spaľovanie dreva je z ekologických dôvodov ohrozené, ale existujú aj ekonomické hľadiská. Jediným spôsobom, ako porovnať palivá a vykurovacie telesa, je vypočítať náklady na vytvorené teplo za kilowatthodinu. "

„Cena drevených peliet je viac ako desať rokov na stabilnej úrovni okolo 5 centov za kilowatthodinu," pelety sú vyrobené z pilín čo je odpadu z dreva."

"" Najnovšie kotle na pelety s najmodernejšou technológiou vypúšťajú 200 krát menej častíc ako staré kachle "

    Emisie CO2 zo spaľovania peliet sú neutrálne.

Pevné častice alebo sypká hmota (alebo nepresne (pevné) prachové častice; po anglicky particulates, alebo particulate matter – PM) sú drobné pevné alebo kvapalné častice rozptýlené vo vzduchu . Dosahujú priemerné veľkosti od menej ako 10 nanometrov až nad 100 mikrometrov. Môžu byť tvorené len pár molekulami, alebo byť väčším zhlukom látky, ktorý je ešte vzduch schopný unášať.

 

Mapa na základe úrovne kvality životného prostredia. 

 

 

Všetky krbové kachle a peletové pece RIKA sú už teraz vyrábané značne nižšie ako zákonom požadované množstvá tuhých častíc a obsahu CO, aby mohli byť v budúcnosti aj naďalej prevádzkované bez obmedzení.

 RIKA FILOZOFIA 
"Vyrábame nielen pece 
- ponúkame kvalitu života!"
Karl Riener, majiteľ spoločnosti RIKA

Riešenie tohto problému napríklad v Rakúsku, Nemecku, Francúzku,Fínsku, Švédsku alebo Belgicku je jednoznačne v peletách a kvalitných spotrebičoch.
Rastúci predaj peletových pecí RIKA v spomínaných štátoch tomu nasvedčuje.

Porovnanie EU a Slovenska voči znečisteniu ovzdušia polietavým prachom.                                                                               zdroj:Enviroportál



Už vyššie spomínané krajiny kladú čo raz väčší dôraz na nižšie zaťažovanie a znečisťovanie ovzdušia a tak sa už teraz vyhýbajú rastúcim poplatkom.( Viete že na Slovensku už platia poplatky za znečistenie ovzdušia právnické osoby a fyzické osoby oprávnené na podnikanie?)

Podľa celoeurópskeho smerovania v oblasti ochrany životného prostredia sa v budúcnosti celkom určite tomu nevyhneme ani my ako radoví občania, čo v podstate vo vyspelejších európskych krajinách platí už dnes.

Ale bez ohľadu na to,čo zaťiaľ na Slovensku neplatí nemali by ste len kúpiť kachle na spaľovanie peliet z najbližšieho “ obchodného domu“ aj keď je to najlacnejšia alternatíva. 
Všeobecne platí, že mnohé modely boli a sú negatívne hodnotené, pretože ich tepelný výkon ,spotreba sa dajú regulovať len veľmi zložito.

Ak chcú mať Slováci najmodernejší inteligentný vykurovací zdroj tak potom je optimálna voľba RIKA.  

Na našéj stránke získate prehľad o peciach ktoré sú predmetom najprísnejších medzinárodných noriem ako aj prehľad prečo teplo z drevených peliet.

Teší nás ak sme Vám už dnes dokázali priblížiť problematiku budúcnosti.

RIKA team:


Publikované dňa 27. jún 2018

Pridať nový komentár